De Noordzee & natuur & hoge blekker

Koksijde

De Noordzee is, op slechts 100 meter lopen, recht voor de deur. U kan er meteen genieten van zand en strand, alsook duinen. De Jodium krijgt u er gratis bij.

Als u uit het hotel wandelt, en de wandeltunnel naast het hotel neemt tot aan de overkant, dan zit u op 70 meter van de zee. De weg die u aflegt is een rustige straat, omgeven door zand en duinen. Reeds hier begint uw vakantiewandeling waar u kan genieten van alle natuurlijke begroeiing van op zee. Puur genieten.

Op 5 minuten bent u aan zee, waar u meteen kan genieten van een oneindig ver zicht, bij helder weer tot in Duinkerke (Frankrijk), of zelfs de overkant (Engeland). Een kleine wandeling van 10 minuten naar links brengt u in het centrum van Koksijde. De zelfde wandeling naar links brengt u in hartje St. Idesbald. De natuur ligt aan uw voeten.

Genoeg gewandeld? Loop langs bij de lokale fietshandelaar aan de zeedijk, en maak gebruik van hun typische noordzee voertuigen: de "Billenkarren". Plezier voor groot en klein. maar uiteraard kan U ook genieten van een fietstocht in het adembenemende vlakke landschap, zelf tot in de polders. We helpen u graag met een aangepaste fietsroute.

 

In de Noordduinen wisselen duingraslanden, duinvalleien, duinstruwelen, bosjes en oude vissershuisjes elkaar af. Bezoek dit 73 hectare grote duinengebied en je vergeet even de drukke wereld errond. De Noordduinen zijn een biologisch waardevol duingebied met een grote diversiteit aan vegetatietypes. Je vindt er zeldzame plantensoorten zoals rond wintergroen, kleine ruit, ruige scheefkelk en walstrobremraap. Je kan er genieten van de zang van de nachtegaal of de prachtige bloei van duinroosjes.

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Noordduinen.aspx

en een weetje:
Koksijde krijgt een uitkijktoren op de Hoge Blekker, de hoogste duin van heel de kuststrook. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer zullen het project financieel ondersteunen. Dat werd deze morgen beslist in de deputatie. Deze beslissing kadert in het innovatief toeristisch programma ‘Horizon 2025’.

 

undefinedundefined

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “De Hoge Blekker in Koksijde zal weer zijn nieuwe functie herwinnen als uitkijkpunt over de zee en verre horizonten. Ook vroeger gingen de mensen al op de Hoge Blekker om de vaartuigen te zien of om een zicht te hebben over Nieuwpoort. Ik verwijs daarvoor graag naar mijn boek Leven en dood in Koksijde en Veurne-Ambacht tijdens WOI en citeer een fragment: “Na de koffie klimmen ze met aangestoken pijp op de Hoge Blekker en zien links op zee in de verte de Engelse monitors, zuidwaarts de Catsberg en de Casselberg, en voor hen uit Oostduinkerke en Nieuwpoort. Heel het slagveld van Vlaanderen ontplooit zich voor hun ogen…”
De burgemeester bedankt de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer voor het project en voegt er met een kwinkslag aan toe: “dankzij de uitkijkpost wordt de Hoge Blekker, de ‘Mont Blanc’ van de kust, opnieuw een mooie trekpleister in onze gemeente.“
http://tenduinen.be/nl/beklim-de-zuid-abdijmolen  

Meer info over de hoge blekker vind je ook op:  https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/doornpanne-en-hoge-blekker 

Ter Yde is de verzamelnaam voor een uitgestrekt duinencomplex van 260 hectare. De ecologische waarde van Ter Yde is enorm. Wie alle typische duinvegetaties aan de Vlaamse Kust wil ontdekken, moet in Ter Yde zijn. De variatie is bijna onuitputtelijk: mosduinen, open graslanden, duinpannen, stuivende duinen, duinbos, noem maar op.

In Ter Yde kun je tevens een wandeling volgen via route you

Website ANB: http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Ter_Yde.aspx

Route you: http://www.routeyou.com/nl/route/view/1031456/wandelroute/ter-yde-wandeling-5-km.nl