De groote oorlog 2014-18

Veurne, Nieuwpoort, Diksmuide

Belevingscentrum Vrij Vaderland Leven achter het Front

'Vrij Vaderland', focust niet op het slagveld, maar op het kleine laatste stukje vrij België dat overbleef, de zogenaamde Belgische Sector. Van hieruit slaagde Koning Albert I, erin stand te houden tegen de Duitse bezetter. We beleven het verhaal achter het front, het dagelijkse leven in dit stukje onbezet gebied en zien een ware smeltkroes van mensen samen, multiculturaliteit avant la lettre. 'Vrij Vaderland' brengt dit verhaal in een sfeervolle scenografie.

Grote Markt 29
8630 Veurne

Meer info

 

Sluizencomplex Ganzepoot

Het sluizencomplex van Nieuwpoort is beter gekend als 'De Ganzepoot'. De naam verwijst naar de vorm van het gehele complex. Deze plek speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oktober 1914 zorgde het openen van de sluizen voor de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Daarmee kwam een einde aan de oprukking van de Duitse troepen. Met behulp van de sluizen van Duinkerke bleef de IJzervlakte de hele oorlog onder water staan.

Eind 2014 opent hier het Bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort, waar je meer te weten komt over de rol van het sluizencomplex en de onderwaterzetting tijdens WO I.

Extra info:
Het Sluizencomplex is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Gratis toegankelijk.

 

Koning Albert I monument

Aan het sluizencomplex staat het gedenkteken voor de Belgische frontsoldaten en hun aanvoerder Koning Albert I. Dit monument kwam er op initiatief van de nationale (oud)strijdersbond in 1938. Het is opgetrokken uit klei, gedolven langs de IJzer. Resten van oorlogsmunitie zijn hier en daar nog terug te vinden in de stenen. Bovenop het monument kan je genieten van het zicht over de IJzervlakte en de stad Nieuwpoort.

Extra info:
Geopend van maandag t.e.m vrijdag.
Van 15 oktober tot 28 februari, van 8u45 tot 12u en van 13u15 tot 17.
Van 1 maart tot 14 oktober, van 8u45 tot 12u en van 13u15 tot 18u.
Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen.
Toegangsprijs: €1

 

Franse militaire begraafplaats "Ossuaire français" Veurne

Op de stedelijke begraafplaats in het centrum van Veurne is een Frans massagraf aanwezig. Een 80-tal Franse soldaten liggen hier begraven. Op deze begraafplaats vind je ook een Frans ereperk met zo'n 150 graven. Tussen de Franse kruisjes staan ook 8 Arabische zerken. Hier kan je ook het graf terugvinden van Karel Cogge. Hij speelde een cruciale rol bij de onderwaterzetting van de IJzervlakte in 1914.

Extra info:
Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Gratis toegankelijk.

 

Dodengang Diksmuide

Langs de IJzer in Diksmuide vind je het laatste stukje Belgische front uit WO I. De Dodengang is een loopgravenstelsel waar Belgische troepen vier jaar lang stand hielden tegen de vijand. De stelling kreeg vlug de naam Dodengang door het grote aantal slachtoffers in deze loopgraven. De site werd volledig hersteld met betonnen constructies. Het bezoekerscentrum toont je het leven en lijden van de frontsoldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Extra info:
Vanaf 1 maart 2014 doorlopend 7/7 open van 10u tot 17u. Toegang tot 16u30.
Van 16 november t.e.m. 31 maart geopend op dinsdag en vrijdag van 9u30 tot 16u . Toegang tot 15u30.
Wegens een militaire reorganisatie kunnen deze openingsuren wijzigen. Gesloten tussen 25 december en 3 januari.
Gratis toegankelijk.